VRAGEN

VRAGEN

Veel gestelde vragen over naaien en patroontekenen.

1. Wat is patroontekenen.

Alles dat gebeurt voor je het uitgetekend patroon op stof legt… Dat is patroontekenen.
Eigenlijk moet je het zien alsof je de maten van je lichaam in een raster gaat gieten.
Aan de hand van nepen en lijnen die je intekent in dat raster ga je een model gaan ontwerpen.

Het is eigenlijk een leuk proces van je lichaam ontdekken en snappen hoe we van een plat blad een lichaam naar een kleding stuk evolueren. Wonderlijk noem ik het, en een knap staaltje ruimtelijk inzicht.
Maar wat nog het beste uitlegt waarom het zo goed is om te leren, is wat een cursist me mailde:

” Nu weet ik dus na al die jaren naaien, waar het misloopt. Ik miste het inzicht in mijn lichaam!”

Patronen leren tekenen is echt veel meer dan wat lijntjes op een blad leren tekenen. Het is echt de functie snappen van nepen, de logica snappen van je maten, het verschil weten tussen ruimte en aansluitend maar vooral begrijpen dat een goeie pasvorm bij iedereen anders is.

Rome was not built in a day, je basis patroon ook niet. 

2. Is patroon tekenen moelijk?.

Toen in begon met patronen en naaien 20 jaar geleden was ik echt niet van plan om hier mee door te gaan. Maar het veranderde toen ik begreep dat ik mijn eigen ontwerpen kon maken als ik leerde hoe ik een patroon kon aanpassen en verwerken naar wat ik wilde.

Zelf heb ik dyslexie en dyscalculie en het is me door de beste leerkracht die ik ooit heb gehad met handen en voeten uitgelegd op een visueel prikkelende manier.
En zoals met alles is het vaak zo dat als je het ziet, dan vallen alle puzzel stukjes in elkaar.
Mijn manier van les geven is vlot, inzichtelijk, heel visueel en met veel voorbeelden.

Patroon tekenen is niet moeilijk als je het inzicht hebt in wat een patroon is.  Hoe het gemaakt wordt en dat  langzaam opbouwt. In plaats van onmiddellijk termen en formules naar jullie hoofd te slingeren, beginnen we bij M’Odea met inzicht. Wat is een busteneep en wat doet dat nu eigenlijk. Wat zijn vormen, wat is een holle rug, hoe ziet een patroon eruit, wat zijn coupenaden en hoe werkt taillering voor de lichaamstypes.
Al die vragen gaan we eerst behandelen en dan pas beginnen we met tekenen. Want wat ben je met een cursus patroontekenen die je leer hoe je van punt 1 naar punt 2 tekent als je niet snapt wat punt 1 en punt 2 met elkaar te maken hebben? Niets… Inzicht is de sleutel naar pasfouten oplossen, naar modellen kunnen uitwerken.
En dat is wat ik doe in mijn opleiding patroontekenen. INZICHT, INZICHT, INZICHT.

3. Moet je kunnen naaien voor je patronen leert.

Ik ben van mening van niet. Maar als je verder wilt met je patroon zal je het wel moeten leren natuurlijk.

Want patroon tekenen is de technische kant van de mode.
Naaien en patronen tekenen zijn familie van elkaar en ze hebben elkaar nodig, maar zijn niet 1 en het zelfde.
Naaien is weten hoe je machine werkt, stoffen kennen, naalden, draad soorten, afwerkingen, en letterlijk kunnen naaien met een naaimachine.
Patroontekenen is naar mijn mening alles wat  je doet voor je aan je naaimachine gaat zitten.
Is het handig om te kunnen naaien? JA maar is het noodzakelijk NEEN. Zelf leerde ik eerst patronen tekenen en daarna leerde ik pas naaien. In de cursus geef ik geen naailes maar patroon les. Maar in de video onderdelen van de cursus zie je wel hoe ik een model maak.

4. Wat heb je nodig voor patroontekenen?

Veel heb je niet nodig want patroon tekenen is alles wat gebeurt voor je begint met knippen en naaien.
Als materialen heb je nodig:

– Patroonpapier.
– Een lange lat van 1m.
– Een vulpotlood.
– Een lintmeter.
– Boog latjes.
– Een duidelijke maten lijst ( te vinden in de cursus)

En natuurlijk een goeie begrijpbare stap voor stap patroonopleiding en patrooncursus. En die heb ik nu toch wel toevallig gemaakt :p.
Je ziet dat je dus helemaal niet zoveel nodig hebt om te kunnen beginnen met patronen tekenen.

5. Hoe werkt de cursus.

Heel simpel. Je kiest je cursus en registreert je.
Als je alle stapjes hebt doorlopen en de betaling is in orde kan je beginnen.
Wil je later de cursus raadplegen? Dan ga je opnieuw naar de site en je logt je in onder de aangekochte cursus met je mail adres en je gekozen wachtwoord en hop je kan weer verder werken.

bij de dames cursus patronen:

Deze online dames patroon cursus werkt met een maandabonnement. Waarom? Het is veel toegankelijker voor mensen met een kleiner budget. Dat is iets wat ik zelf belangrijk vind.
Want iedereen naait en wil creatief zijn, groot of klein budget.
Voor het gemak stuur ik je ook een mailtje als er een nieuwe les online staat!
In de cursus krijg je iedere maand een video (die kan je vinden op het platform door in te loggen via de site) en iedere maand een mailtje in je mailbox met een extra lesje erin.
De cursus verloopt chronologisch sommige cursisten kunnen dus al verder zitten dan jij omdat ze vroeger hebben ingeschreven en dus verder in de tijdlijn van het les verloop zitten. Je krijgt dus de lessen in een bepaalde volgorde. Zo weet ik zeker dat je niks overslaat of je geen kennis en inzicht misloopt.

Bij de kindercursus patronen en short:

Hier is het iets anders. Deze cursus koop je aan en je krijgt onmiddellijk alle video’s! Je hebt 1 jaar toegang en nadien wordt er een kleine bijdragen gevraagd per maand om alles te kunnen blijven bekijken.
Wist je dat ik trouwens zelf blijf naaien en nieuwe modelletjes blijf maken. Dus er komen altijd nieuwe lessen bij! Levens lang leren dus! En dat is wat patroon tekenen en naaien is, jezelf blijven uitdagen op een leuke en modieuze manier!

Wist je trouwens dat er al meer dan 200 cursisten zijn? Wat een succes he!

6. Is patroontekenen moeilijk.

Nee.
Zolang je er tijd voor maakt en alles goed doorneemt. De ene is er natuurlijk vlugger mee weg dan de andere maar dat is met auto rijden ook zo 🙂 toch? Ik geef wel de tip aan iedereen om echt 1x per week 1uurtje bezig te zijn met de cursus. En vooral veel te proberen. Het is trouwens niet de beste student die de beste patroontekenaar wordt maar wel de creatieve durvers die durft fouten maken.
Pasfouten zijn onvermijdelijk, ik ga niet liegen en doen alsof het allemaal WAUW is en onmiddellijk zal passen. Dan zou ik jullie niet eerlijk antwoorden. Maar ik geef je wel alle oplossingen en ik ben altijd bereikbaar voor vragen! Wist je trouwens dat er onder iedere les een vragen vakje staat. Die vragen krijg ik in de mailbox en zo kunnen we elkaar makkelijk bereiken! Er is trouwen ook een leuke facebook groep waar ik al mijn naai avonturen deel met jullie, deze facebook groep is privé en bestaat enkel uit cursisten.

7. Wat is een basispatroon.

Simpel! Je basispatroon is een patroon in zijn meest basic vorm. Dat wil zeggen dat het een echte moule is van je lichaam. Het is trouwen niet echt flaterend :p. Het is hoog in de hals, aansluitend, en de nepen zitten op het toppunt van de buste. Je bent echt vreed schoon met het basis patroon :p hahah.
Ga je dat ook gebruiken?
Ja hoor, vanuit dat basis patroon leer ik je ook hoe je het zal kunnen verwerken naar echte draagbare kledij.
Het voordeel van zo een basis is dat het helemaal op maat is gemaakt. Heb je een kort bovenlichaam, korte armen, een lang bovenlichaam, een buste die niet overeenkomt met je lichaamsmaat, brede schouders, korte schouder, afhangende schouders of net zeer rechte schouders? Dan is je basis patroon leren tekenen voor jou ideaal. Confectie gebruikt namelijk stadaard maten en het is dan een beetje een kwestie van erin te passen…
Jammer genoeg is het niet voor iedereen mogelijk en daar komt mijn cursus jou helpen.

8. Krijg je een cursus.

Tuurlijk. We hebben aan alles gedacht. Zowel bij de kinderpatroon cursus als bij de damespatroon cursus krijg je een printbare cursus. Je kan dus alles bijhouden in een map. Ik wil wel iedereen vragen om hier eerlijk mee om te springen en deze niet te gebruiken voor publieke doeleinden of deze te kopiëren. Ik schreef deze cursus helemaal zelf met een kleuter een een baby van 5 weken. Dus je kan je wel inbeelden dat dit me bakken aan energie gekost heeft. Maar hard werken is de enige optie als je het mij vraagt. En met deze cursus bij de hand zal je hard kunnen werken aan je eigen mode droom. Dan gun ik ook iedereen want dit is echt de beste hobby die er bestaat :).

9. Hoe meet je jezelf op?

Je eigen maten opnemen kan soms echt een zoek werk zijn. Het is een van de meest gestelde vragen bij naaisters. Hoe neem ik het beste mijn eigen maten op? Hier kan ik je al enkele duidelijke tips geven. Tip 1: Ga voor aansluitende kledij of geen kledij. Losse kledij geeft diktes onder de lintmeter en kan je maten niet correct weergeven. Tip 2: Ga voor een spiegel staan tijdens het opmeten. Je kan zo goed zien of je in de rug ook op de correcte hoogte aan het meten bent. In onze cursus maakte ik een lijst met alle maten en we maakte ook foto’s erbij zodat het goed duidelijk is voor iedereen. Neem een lintmeter om alles op te meten en schrijf alles netjes op. Neem een aantal foto’s van je zelf in voor, zij en rug zicht zo kan je goed zien hoe de positie van je lichaam je pasvorm kan beïnvloeden. Dit is cruciaal voor de plaatsing en diepte berekening van je tailleringsnepen maar ook voor het opsporen van pasfouten. Maar dat leren we je allemaal in onze online cursus patroon tekenen.

10. Kan ik lentefeest kledij maken met de kinder patroon cursus.

En of je dat kan. Ik geef hier bij M’Odea niet alleen patroonlessen maar ik maak ook feestkledij in mijn naai atelier.
Niet zomaar feestkledij: lentefeest, communie en trouwjurken. Ik ben dus iedere dag bezig met patronen en ontwerpen.
Maar het leukste van alles is dat er ook heel wat info over feestkledij (communie en lente feest) in de cursus zit!
Zeg nu zelf het is toch een echte mode droom om je eigen kind te zien schitteren op zo een grote dag in een jurk die jij maakte. Hieronder zie je wat ik maakte voor mijn eigen dochter. Dus lente feest of communie mode maken? We got you covered. In de galerij vind je trouwens nog modelletjes die ik maakte! Ga zeker eens kijken.